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dc.contributor.author | Sacco, A.![]() |
es_ES |
dc.contributor.author | Cammareri, M.![]() |
es_ES |
dc.contributor.author | Vitiello, A.![]() |
es_ES |
dc.contributor.author | Palombieri, S.![]() |
es_ES |
dc.contributor.author | Riccardi, R.![]() |
es_ES |
dc.contributor.author | Spigno, P![]() |
es_ES |
dc.contributor.author | Grandillo, Silvana![]() |
es_ES |
dc.coverage.spatial | east=-0.2784766; north=39.2761486; name=El Perelló, Valencia, Espanya | es_ES |
dc.date.accessioned | 2021-01-19T07:44:41Z | |
dc.date.available | 2021-01-19T07:44:41Z | |
dc.date.issued | 2020-12-09 | |
dc.identifier.isbn | 9788490485699 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/159375 | |
dc.description.abstract | [EN] The long tradition of tomato cultivation in Italy has allowed the evolution of a wide diversity of traditional varieties or landraces that have been cultivated for centuries and many of them are still common in the local markets. Adaptation to peculiar climatic and edaphic conditions, the geographical isolation of several growing areas, the specific agro-technique, the local gardners’ selection, also based on consumers’s sensory preferences, have resulted in groups of landraces distributed not only by region but also by sub-regional areas. In most cases, the cultivation of these Italian landraces covers very limited areas being carried out in family gardens for personal consumption and/or in small-size farms that, therefore, play a key role in the on farm maintenance of this precious germplasm, which in many cases is risking extinction. The Campania region has been, and still is, an important area for tomato production with a long tradition in the selection, cultivation and processing of the crop, resulting in a rich reservoir of valuable tomato landraces. So far, only three Italian tomato landraces have been granted a Protected Geographical Status under European Union law, the PGI “Pomodoro di Pachino” form Sicily, and the two PDOs “Pomodoro S. Marzano dell'Agro Sarnese-Nocerino” and the “Pomodorino del Piennolo del Vesuvio” from Campania. This short review will address some of the most popular landraces of the Campania region, with a particular focus on the two PDOs. | es_ES |
dc.description.abstract | [ES] La larga tradición del cultivo del tomate en Italia ha permitido la evolución de una amplia diversidad de variedades tradicionales o variedades autóctonas que han sido cultivadas durante siglos, muchas de las cuales siguen siendo comunes en los mercados locales. La adaptación a las peculiares condiciones climáticas y edáficas, el aislamiento geográfico de varias zonas de cultivo, las técnicas de cultivo específicas, la selección de los agricultores locales, también basada en las preferencias sensoriales de los consumidores, han dado como resultado grupos de variedades locales distribuidas no sólo por regiones, sino por áreas sub-regionales. En la mayoría de los casos, el cultivo de estas variedades autóctonas italianas cubre áreas muy limitadas y se están llevando a cabo en huertos familiares para consumo personal y / o en fincas pequeñas que, por lo tanto, desempeñan un papel clave en el mantenimiento de este valioso germoplasma, que en muchos casos está en peligro de extinción. La región de Campania ha sido, y sigue siendo, un área importante para la producción de tomate con una larga tradición en la selección, cultivo y procesamiento de este cultivo, resultando en un rico reservorio de variedades autóctonas de tomate valiosas. Hasta el momento, sólo tres variedades autóctonas de tomate italiano han obtenido el estatus de protección geográfica conforme a la legislación de la Unión Europea, la IGP “Pomodoro di Pachino” de Sicilia y las dos DOP “Pomodoro S. Marzano dell'Agro Sarnese-Nocerino” y “Pomodorino Del Piennolo del Vesuvio" de Campania. Esta breve revisión abordará algunas de las razas tradicionales más populares de la región de Campania, con especial atención a las dos DOP. | es_ES |
dc.description.sponsorship | This work was supported by the European Commission Horizon 2020 program (TRADITOM grant 634561 to S.G. and P.S.). | es_ES |
dc.format.extent | 15 | es_ES |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Editorial Universitat Politècnica de València | es_ES |
dc.relation.ispartof | I Congrés de la Tomaca Valenciana: La Tomaca Valenciana d'El Perelló | es_ES |
dc.rights | Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) | es_ES |
dc.subject | Tomate | es_ES |
dc.subject | Valencia | es_ES |
dc.title | Italian traditional tomato varieties: a focus on the Campania region | es_ES |
dc.type | Capítulo de libro | es_ES |
dc.type | Comunicación en congreso | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.4995/TOMAVAL2017.2017.6526 | |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/EC/H2020/634561/EU/Traditional tomato varieties and cultural practices: a case for agricultural diversification with impact on food security and health of European population/ | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Sacco, A.; Cammareri, M.; Vitiello, A.; Palombieri, S.; Riccardi, R.; Spigno, P.; Grandillo, S. (2020). Italian traditional tomato varieties: a focus on the Campania region. En I Congrés de la Tomaca Valenciana: La Tomaca Valenciana d'El Perelló. Editorial Universitat Politècnica de València. 179-193. https://doi.org/10.4995/TOMAVAL2017.2017.6526 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | OCS | es_ES |
dc.relation.conferencename | I CONGRÉS DE LA TOMACA VALENCIANA: LA TOMACA VALENCIANA DEL PERELLÓ | es_ES |
dc.relation.conferencedate | Mayo 17-18,2017 | es_ES |
dc.relation.conferenceplace | El Perelló (Sueca) | es_ES |
dc.relation.publisherversion | http://ocs.editorial.upv.es/index.php/TOMAVAL/TOMAVAL2017/paper/view/6526 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 179 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 193 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.relation.pasarela | OCS\6526 | es_ES |
dc.contributor.funder | European Commission | es_ES |